3 bøker du bør lese i sommer

Dette innlegget ble opprinnelig publisert på denne bloggen

P1140210

The Girls av Emma Cline

Evie er ung og tenkende og lengter etter å passe inn. Tilhørighet finner hun hos en gruppe mennesker som drikker, synger og ler sammen. Senere vil de bli kalt en kult, men ikke enda. Først skal Evie forelske seg i disse menneskene. Hun skal møte Suzanne, en jente hun både vil være med og være som. Og hun skal møte lederen. Han de alle følger, beundrer og elsker.

The Girls er boka for deg som liker litteratur som både er realistisk og drømmende. Denne boka er basert på historien om Charles Manson og «familien» hans. Den tar for seg en sommer i rus, i forelskelse og i sorg. Språket er sterkt og annerledes. Historien er både tung og lett. Boka er full av motsetninger og passer perfekt til den norske sommeren. (Boka er oversatt til norsk under tittelen Jentene.)

She was lost in that deep and certain sense that there was nothing beyond her own experience. As if there were only one way things could go, the years leading you down a corridor to the room where your inevitable self waited–embryonic, ready to be revealed. How sad it was to realize that sometimes you never got there. That sometimes you lived a whole life skittering across the surface as the years passed, unblessed.

P1140199

Just Kids av Patti Smith

Patti er en ung og fattig poet når hun flytter helt alene til New York for å søke lykken. Uten penger og uten å kjenne noen, blir hver dag en kamp for å overleve og ikke minst for å prøve å leve av det hun brenner for. Etter hvert møter hun fotografen Robert Mapplethorpe og vennskapet deres vokser seg raskt sterkt. De møter den tøffe hverdagen sammen og vokser både i og fra hverandre.

Just Kids er boka for deg som vil lese om et liv, et virkelig liv. Patti Smith har en helt særegen stemme. Alt hun skriver har en egen magi ved seg som gjør at selv det hverdagslige blir interessant og annerledes. I denne boka skriver hun om det å være ung kunstner, om å finne sin egen vei og om hva man må ofre for å kunne overleve. Men kanskje først og fremst handler den om vennskap og de sterke båndene man kan knytte til andre mennesker. (Boka er oversatt til nynorsk under tittelen Just Kids.)

We used to laugh at our small selves, saying that I was a bad girl trying to be good and that he was a good boy trying to be bad. Through the years these roles would reverse, then reverse again, until we came to accept our dual natures. We contained opposing principles, light and dark.

P1140186

Og været skiftet og det ble sommer og så videre av Pedro Carmona-Alvarez

Maritas foreldre møtes i USA, i New York. Han er fra New Jersey. Hun er fra Oslo. De forelsker seg i hverandre og litt senere gifter de seg. Så blir døtrene født. To jenter like etter hverandre. Vera og Ann. Noen år senere dør de to jentene i en ulykke. Alt blir mørkt og foreldrene bestemmer seg for å flytte bort fra alt. De flytter til Norge. Der blir Marita født.

Og været skiftet og det ble sommer og så videre er boka for deg som ikke bare vil lese en god historie, men som også vil føle noe. Romanen bygger på en sorg, en sorg som for de fleste er vanskelig å forestille seg, og sorgen sitter tydelig i ordene. I alle ordene. Det er en bok om å miste, men det er også en bok om å overleve. Carmona-Alvarez skriver nært og poetisk og tar leserne med på en reise gjennom flere liv.

Det er dumt at alt gikk til helvete, Kid. Det begynte og så fortsatte det og sånn er livet. Det stopper aldri. Eller kanskje stopper det en dag, men da er det over, eller kanskje er det da det begynner, det er ingen som vet. Bare Gud vet. Om han nå egentlig vet noe som helst.

Jeg er med i en utfordring der vi som er med skriver om et bestemt tema hver uke. Denne ukens tema er «3 bøker du bare MÅ lese». De andre som er med på utfordringen er:

Lisa  • Tine Katrine • Anniken • Sunniva • Ester Maria • Mari Sunniva • Benedicte • Inger

Comments are closed.