50 Shades Fanget
– Hva mener bokbloggerne?

Den første boken i 50 Shades of Grey trilogien, skrevet av den britiske forfatteren E.L. James, ble nylig utgitt i norsk språkdrakt av Gyldendal. Den erotiske trilogien selger i hopetall, men hva syntes egentlig de norske bokbloggerne om boken?

Vi har samlet linker til et lite knippe av innleggene som har blitt skrevet om boken i den norske bokbloggsfæren i det siste. Nedenfor finner du små sitater fra omtalene og linker slik at du kan finne ut av hva det norske bokblogg-miljøet mener om disse populære bøkene.

Har du lest 50 Shades Fanget(50 Shades of Grey)? Hvilke tanker gjør du deg om boken?
Legg igjen en kommentar. Har du selv skrevet om boken på din blogg så må du gjerne legg gjerne igjen en link slik at vi kan finne frem til ditt innlegg.

Bokelskerinnen skrev nylig en anmeldelse av Fifty Shades, her er et lite sitat fra hennes omtale:

Fifty Shades of Grey forsterker i mine øyne alle de tingene jeg mente var problematisk med Twilight – serien. Jeg innrømmer at jeg slukte Twilight – bøkene, og denne boken gled også lett unna, men det hele hadde en bismak.

Bloggeren Janicke har nylig hatt et lengre opphold i USA, der fulgte hun med på diskusjonene som har stormet omkring disse populære bøkene.

Jeg hadde bestemt meg for å være åpen og uten fordommer da jeg bestilte boken på nettet. Det er vanskelig å stille seg likegyldig til den, etter som den er så populær. Men dette er en bok som jeg håper lager diskusjon hvis den kommer til Norge, og ikke bare blir tatt i mot uten motforestillinger.

Janicke har også vært med på Dagsnytt 18 for å snakke om «50 Shades of Grey».
Se klippet på NRKs Nett-TV.

Leif Ekle, fra NRKS litteraturredaksjon blogget nylig om tanker han satt igjen med etter å ha lest 50 Shades Fanget. Ekle stiller spørsmålet om dette er en viktig bok.

…Men igjen; hva gjør en bokutgivelse viktig – i den medievirkeligheten vi alle deler?

Hiv deg på diskusjonen på NRKs bokblogg.

Litteraturblogger Kristine Kleppo skriver om faren ved å ta 50 Shades trilogien bokstavelig.

I forrige uke skrev jeg denne artikkelen (klippet fra The Guardian), om en leder av et krisesenter for kvinner i Storbritannia som mener at den erotiske bestselgeren 50 shades of Grey er en bruksanvisning for seksuell tortur.

Bokbloggeren Knirk sliter med å finne ordene for å omtale boken.

Denne boka er det sagt mye om, og jeg har tenkt til å si lite fordi jeg synes den var så utrolig teit. Jeg klarte ikke å ta den på alvor, så jeg satt og lo litt og kjedet meg…

Bloggeren Vibecke har omtalt både den første boken og den andre boken i trilogien. Vibecke har tilogmed blitt intervjuet i VG om boken sammen med en annen norsk bokblogger.

Dette er en bok litt utenom det vanlige. Det er ikke krim , det er ikke romantikk, det er ikke noe som ligner på noe jeg har lest før.

The Bookish Teacher, en norsk bokblogger som skriver på engelsk, har skrevet om den første bok i trilogien.

There is something interesting about the über-attractive Mr Grey as well early on. But soon he turns into the kind of man any sane woman would run away from and then bless herself after for not letting into her life.

Bokbloggeren Stig har også lest 50 Shades of Grey, i hans omtale kan du blant annet lese følgende:

Budskapet boken sender ut til leseren er at det er greit om typen din stalker deg, det er ok om du må forandre personlighet og det er helt normalt at han gir den en kontrakt du må underskrive, som blant annet inneholder en liste over de tingene du har lov til å spise. Han er jo tross alt steinrik og grisekjekk! Ikke det at jeg som en 22 år gammel jomfru med en bluferdighet og naivitet sist observert på tidlig 1940-tallet har noe som helst å sammenligne med, men han er jo så god i sengen og så godt utstyrt!

Så langt er det en overvekt av kvinnelige bloggere som har omtalt boken, det gjenspeiler vel kanskje bare virkeligheten, at overvekten av leserne av denne serien er kvinner?

Kommentarer
14 Responses til “50 Shades Fanget
– Hva mener bokbloggerne?”
 1. Vidar Golden sier:

  Jo boken er grei nok for publikum i England og USA, men jeg tror nå den selger mest på tittel og all virak som er skapt.

  • Mari Høe sier:

   Jeg tror nok du har rett i at det selges så mye av boken fordi det er så mye oppstyr rundt den. Det hadde vært interessant å sett tallene på hvor mange som kjøper og leser den første boken i trilogien kontra hvor mange som faktisk fullfører hele trilogien.

   Hvorfor mener du at boken er «grei nok for publikum i England og USA»? Kan du utdype dette?

   • Vidar Golden sier:

    Publikum jeg sikter til er mye mer konservative en oss her i norden, det skal ikke så mye til av sexuelle «avvik» før de sluker dette rått.
    Vi her oppe i nord er mer nyansert og lar oss ikke så lett imponere.
    Lurer på hvor mange som henger med hele veien i denne triologien som prges av dårlig språk mm, men siden jeg selv sitter i «glasshus» bør jeg kanskje være forsiktig da min bok Kvinnen (når det unaturlige blir naturlig) snart kommer ut.
    Jeg har ingen formening om hvordan denne blir tatt imot, det eneste jeg vet er at jeg er den første her i Norge som forteller en historie som dette.
    En bok om maktmisbruk og psykisk overgrep. Seksualitet, begjær og blindhet. En bok om når det unormale blir normalt.
    http://livetsveg.blogspot.no/

  • Mari Høe sier:

   Så flott da, Gøril 🙂 Du er i godt selskap verden over ser det ut for. For min del holdt det med Twilight, må jeg ærlig innrømme. Orker ikke tanken på en ny historie hvor det høres ut som om hovedpersonen har alle de samme trekkene som Edward Cullen og vampyrene er byttet ut med BDSM.

 2. Stig sier:

  Jeg likte ikke boken i det hele tatt. Språket var dårlig, og de saftige bitene var tørre og så klisjéfylte at jeg tror det er mer spennende å lese forplantningskapittelet i biologiboken min fra ungdomsskolen. At sex selger har veø aldri vært tydligere…

 3. Jeg syntes ikke det var mye å rope litterært hurra for. Historien var heller ikke spennende. «Klossete jomfru møter kjekk, arrogant, rik og selvsagt sjelelig ødelagt mann.» Jeg leste alle tre til slutt – men orket ikke skrive noe om de siste to…

  • Mari Høe sier:

   Imponerende at du orket å lese alle tre bøkene i og med at du ikke var spesielt begeistret for den første. Så tålmodig er jeg ikke, det skal jeg ærlig innrømme.

   Nå har ikke jeg forsøkt meg på bøkene selv, ei heller har jeg planer om det i nærmeste fremtid. Jeg kjenner jeg blir litt allergisk når en bok får så mye oppmerksomhet(og det hjelper ikke at mange av omtalene er veldig negative).

  • Kommentar: jeg har vært fristet til å slette hele anmeldelsen etter at jeg så antifeministbloggen Danger & Play (de fortjener egentlig ingen besøkende, derfor lenker jeg ikke!) bruke Fifty Shades-suksessen som bevis for hva kvinner vil ha – vi vil faktisk bli kvalt, alle sammen.

 4. Amanda sier:

  Jeg har lest 187 sider og er ikke imponert. Jeg tenker å prøve å lese hele før jeg dømmer den for hardt, men akkurat nå ser det ikke spesielt lyst ut. Dessuten ser jeg flere likheter til Bella og Edward enn jeg liker å tenke på 😛
  Men siden mange liker bøkene satser jeg på at den bare blir bedre!

Leave A Comment