Menn som blogger om litteratur

12.september gikk Norges tredje bokbloggertreff av stabelen, der ble det blant annet arrangert en workshop. En ting var samtlige deltakere enig om: Det er mangel på menn blant de norske bokblogggerne.

Les mer!

Boka uten bilder av B.J. Novak – En magisk lesestund

-Du må lese boka hele dagen, mamma! Det var den umiddelbare responsen fra vår fire år gamle datter etter at vi hadde lest Boka uten bilder. Kanskje du lurer på hvordan en forfatter holder på minstens oppmerksomhet uten bruk av en eneste illustrasjon?

Les mer!

Jordmoren fra Hope River av Patricia Harman

Romanen forteller historien om jordmødrenes virke og hverdag på tidlig 1930-tallet, Les mer!

The Storied Life of A.J. Fikry av Gabrielle Zevin

Noen bøker er umulig å legge fra seg, slik som denne bittersøte feelgood-roman som hyller litteraturen, leseren og den uavhengige bokhandleren.

A.J. Fikry nærmer seg slutten av 30-årene, tilværelsen som enkemann er trist og grå. Flukt er bare mulig en og annen kveld hvor alkoholen nummer alle følelser. Etter en fuktig aften oppdager A.J. at hans verdifulle førsteutgave av Edgar Allen Poes Tamerlane and other poems har blitt stjålet. Det skjer ikke stort på øya Alice, og en slik begivenhet gjør Fikry til stedets største attraksjon. Kort tid etter tyveriet dukker en mystisk pakke opp i bokhandelen. Pakkens innhold tvinger A.J. til å gjøre noe med prioriteringene i livet sitt.

En roman som har blitt blurbet av selveste Eowyn Ivey(forfatteren mange norske lesere falt for da de leste den rørende romanen Snøbarnet):

“This novel has humor, romance, a touch of suspense, but most of all love–love of books and bookish people and, really, all of humanity in its imperfect glory.”

Historien er ikke uten svakheter


Alle tegnene til en bestselgende roman er tilstede, men holder bokens innhold mål?

Romanen bobler over av fortellerglede og litteraturtips, særlig hyggelig er det at hovedpersonen trekker fram novellekunsten. Med A.J. Fikrys egne ord:

(…) the most elegant creation in the prose universe is a short story. Master the short story and you’ll have mastered the world(…)

Romanen er i tillegg til å være en hyggelig historie  aktuell med tanke på en del av utfordringene bokbransjen står overfor. Det betyr ikke det at boken er et dyptpløyende mesterverk, den er en underholdningsroman. En roman som til tider kanskje er et litt for åpenlyst prosjekt hvor forfatteren strør om seg med referanser til andre titler. Gabrielle Zevin vil tydelig inspirere sine lesere, og om det fungerer, eller om det blir litt for mye av det gode, vil komme an på øyet som ser. Det finnes enkelte logiske brister i fortellingen, og noe av dialogen føles litt vel mye «som skapt for komedie». Historien er for meg forutsigbar.

Tiltross for disse svakhetene er det fortellergleden til Zevin som vinner meg over. Forfatteren gjør det enkelt for meg å tilgi, en historie kan være god selv om man ser hvor ferden vil ende. Språket er variert, og for min del ble det ikke for enkelt. Mitt engelske vokabular har blitt utvidet med ord som jejune, detritus, moue, bumptious og wainscoting.

Slik jeg ser det

Ikke les boken med en forhåpning om at tittelen vil bli å finne på listen over  «1001 bøker du må lese før du dør» i fremtiden, da vil du nok bli skuffet. Plukker du opp boken fordi du trenger en historie som suger deg til seg som en tørr svamp i en bøtte med vann eller fordi du ønsker et hyggelig avbrekk i hverdagen, da er dette en bok jeg trygt kan anbefale videre. Dette er en historie med  om gode mennesker, en historie som inneholder mye humor, følelser og varme.

Se et intervju med forfatteren og om boken her(hvis du ikke vil vite for mye om historien på forhånd så styr unna denne filmen):

Veien til et nytt liv

A.J. jogs down Captain Wiggins Street with his dingy plaid bathrobe flapping out behind him. He looks like a depressed, malnourished superhero. He turns onto Main and runs straight into the sleepy Alice Island Police Station. “I’ve been robbed!” A.J. announces. It was only a short run, but A.J. is breathing hard. “Please, someone help me!” He tries not to feel like an old lady with a stolen handbag.

Andre norske bokbloggere om boken:
Artemisias verden
Hysj! Lesing pågår
Groskros verden
Tine sin blogg – litteratur, kultur og tur
Beathes bokhylle

Andre «bøker om bøker»:
Guernsey forening for litteratur- og potetskrellpai av Mary Ann Shaffer og Annie Barrows.
84 Charing Cross Road av Helene Hanff.
Leserne i Broken Wheel anbefaler av Katarina Bivald.

Den gode fortellingen i denne historien kan minne om den man ser i bøkene hos forfattere som Kate Morton, Diane Setterfield og i den Bookerprisnominerte romanen «Brødrene Sisters» av Patric DeWitt.

Bokens opprinnelse:
I april oppdaget jeg denne boken på nettstedet Goodreads, og 17.juni 2014 ble eboken kjøpt til min Kindle. Lest ut på under 24 timer.

Tilfeldighetene ville ha det til at jeg dagen etter mitt bokjøp oppdaget at rettighetene til romanen er solgt til Silke forlag i Norge. Boken skal utgis på norsk i september med tittelen Herr Fikrys litterære liv.

Konkurranse: Brev fra Cair Paravel

Inspirert av en av Norges aller ferskeste bokbloggere kjører vi en liten konkurranse her på Bokblogger.no. Les videre dersom du ønsker å vinne en ny bok.

Cair

Hvor er bloggtittelen hentet fra?

Overskriften til dette innlegget er hentet fra en bokblogg. Bloggeren har latt seg inspirere av litteraturen da hun valgte navnet på bloggen sin.

Vet du hvilken forfatter og hvilke bok/bøker bloggens navn er inspirert av?
Slik deltar du:
1. Send svaret på epost til mari@bokblogger.no. Det er viktig at du ikke røper svaret i kommentarfeltet her på bloggen.
2. Trykk på «Like» nederst i dette innlegget.


Premien

To vinnere velge seg en av bøkene som har blitt omtalt på bloggen Brev fra Cair Paravel. Legg igjen en kommentar her hvor du forteller hvilken bok du helst vil ha dersom du blir den heldige vinneren.

Bloggeren på Brev fra Cair Paravel kaller seg enkelt og greit for S. Her er et lite sitat som sier litt om hva slags leser som befinner seg bak bloggen:

«Men hva slags type bøker er det du leser da?» kan en jo undre. Da kan jeg si: alt fra Jane Austen til Harry Potter. Alt fra Shakespeare til Hunger Games. Du vil ganske raskt finne ut at min smak i bøker er ganske eklektisk. Du vil med andre ord finne litt av hvert.

Vinneren trekkes 30.mars. LYKKE TIL!

PS. Har du husket å fortelle hvilken bok du ønsker deg?