Boka uten bilder av B.J. Novak – En magisk lesestund

-Du må lese boka hele dagen, mamma! Det var den umiddelbare responsen fra vår fire år gamle datter etter at vi hadde lest Boka uten bilder. Kanskje du lurer på hvordan en forfatter holder på minstens oppmerksomhet uten bruk av en eneste illustrasjon?

For litt siden oppdaget jeg boka The Book with No Pictures av B.J. Novak, den var ikke oversatt til norsk, så jeg bestilte den engelske utgaven. Da jeg dro frem boken var fireåringens umiddelbare reaksjon at dette var en bok jeg kunne lese for meg selv. Jeg satte meg ned med boken og leste høyt, det tok ikke mange sekundene før hun smygende opp i sofaen. Magien ved å være lytter og formidler av denne teksten var der umiddelbart. Teksten kommuniserer direkte med lytteren, det er formidleren som er redskapet til forfatteren her. En bok uten bilder i dialog med barnet, herlig! Klarer du å slippe deg løs, tulle tøyse, ja være god på formidling(det er jo alltid da høytlesningen fungerer best uansett – ikke om en leser med flat, uinspirerende og monoton stemme hele veien) er dette en bok som vil gi mange gode lesestunder. Innholdet fikk fireåringen til å le høyt, og selv om vi leser mye så kan jeg si at det ikke er så ofte det skjer.

Du lukter muligens lunta når du får en liten smugtitt inn i boka:

IMG_4940

Det beste av alt er at det på siste side oppfordres til at barnet må vær så snill å velge en bok med bilder i neste gang. Resultatet? Etter at vi hadde lest boka tre ganger på rad løp frøkenen avsted for å finne en bok med bilder, hun kom tilbake med fire bøker fra Gyldendals «Når to»-serie. Boka uten bilder inspirerte altså til en ekstra lang og fin lesestund i heimen. En bok som inspirerer til både gjenglesning og lesning generelt er en uvurderlig skatt – for den som er glad i å lese har fordeler på så mange plan.

En liten runde på Google i dag fortalte meg at boka faktisk kommer på norsk i april, Bård Tufte Johansen oversetter den. Et godt kjøp, spør du meg, både for forlag og kommende lesere. Det at boken skal utgis på norsk er årsaken til at jeg har valgt å bruke den norske tittelen i overskriften på dette innlegget.

B.J. Novak er kjent for mer enn å være forfatter; han er blant annet også skuespiller, produsent(The Office) og standup-komiker.

Leave A Comment